Sophie Olsson Joof

Jag heter Sophie Olsson Joof och håller på med fri konst vilket innebär att jag skapar precis vad som poppar upp i huvudet i tekniker som måleri, teckning, grafiska tryck, textilt hantverk, skulptur eller rörlig bild. Jag har dessutom ett nyfunnet intresse för stop motion.

Jag brinner för jämlikhet på RIKTIGT. Vi måste ta med aspekter som etnicitet, klass, könsidentitet osv analysen, annars är den ingenting att ha. Min hjärtefråga är antirasism och kampen mot strukturell rasism. Som brun person är detta något jag tvingas att förhålla mig till och det speglas ofta i min konst. Dock känner jag ofta att jag reduceras till min aktivism, så lika ofta speglas andra delar av mig än min hudfärg i konsten jag skapar. Jag är så mycket mer än hur jag tas emot av omvärlden.

Min specialitet är illustration, även om jag känner mig bekväm i många olika tekniker och medier. Vilka tekniker jag fördjupar mig i varierar, men under en längre tidsperiod har jag jobbat mycket med grafiska tryck i form av screentryck och djuptryck, oljemåleri, samt teckning. Jag lägger just nu även mycket tid på att jobba med stop motion, vilket jag ämnar bli riktigt duktig på.

 

Min favoritdel i den kreativa processen är den när idén har fått eget liv och i princip föder sig själv. När en inte behöver tänka, utan penseln eller vad en nu håller i, rör sig av sig själv. Det allra bästa är när en kan luta sig tillbaka och njuta av konstverket som växer fram för ens hand.

Jag inspireras av nästan allt jag upplever. Jag brukar se mig själv lite som ett kalejdoskop och konsten jag skapar är reflektioner genom mig.

Min mamma är grafiker och introducerade konsten från dag ett. Vi brukade måla tavlor tillsammans när jag var riktigt liten. När jag var sex år gammal tvingade hon med mig till kulturskolan i Södertälje och sedan den dagen har konstnärligt skapande varit en del av min identitet.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se