Munira Yussuf

Jag är en 25-årig självlärd digital konstnär från Stockholm med somaliska rötter. Jag startade min digitala konstresa år 2014 då jag var starkt inspirerad av japansk konst och ville utveckla min kreativa sida. Mina verk är färgstarka, skarpa och personliga. Konsten skapar jag av ett behov att uttrycka mig själv, att öppna dörrar för andra individer som kan relatera till mina berättelser samt ett sätt för mig att skapa ro i min vardag. På dagarna arbetar jag som socionom, ett arbete som jag brinner för då jag älskar att arbeta med människor.

Min favoritdel i den skapande arbetsprocessen inträffar då jag inser att det jag håller på att illustrera kommer att bli fantastiskt, då blir jag mer motiverad att fortsätta arbeta på projektet.

Jag är otroligt kreativ och kan skapa verk utifrån en persons idéer. Allt jag behöver från kunden är en idé, så bollar vi och när jag förstår att vi är på samma sida kan jag förhoppningsvis skapa något som båda parterna blir nöjda med i slutändan.

Jag skulle nog säga att min specialitet är att skapa konst som berör människor. Jag älskar att skapa konst som väcker känslor, som får människor att stanna upp, reflektera, ifrågasätta och tänka lite längre. Detta kan jag känna mig väldigt stolt över, att min konst påverkar.

Min religion, min familj, mina föräldrar, mina vänner, min somaliska och svenska kultur, min barndom, allt som gör mig till den jag är idag och alla runt omkring mig, och speciellt alla människor som strävar efter att skapa en bättre värld för alla.

 

Jag kommer från en väldigt kreativ familj där min mamma har sysslat med konst och målat under hela hennes uppväxt från perioden då hon bodde i Somalia tills hon kom till Sverige. Min pappa är poet och författare och har skrivit böcker på somaliska i över 20 år. Redan som barn fick både jag och mina yngre syskon ta del av olika sorters kulturella upplevelser och tillställningar i Sverige och i mina föräldrars hemland. Jag har sedan dess varit otroligt intresserad av konst i allmänhet men även mitt intresse för den digitala världen påbörjades som ett litet barn, då min pappa tidigt köpte en dator till mig för att jag skulle hjälpa honom bygga hans hemsida, något som aldrig publicerades men väckte mitt intresse som liten.

Jag brinner för ämnen som intersektionalitet, mångfald och inklusivitet och försöker beröra dessa frågor med min konst. Ändå skulle jag inte beskriva mig själv som en politisk konstnär, utan jag gör konst som jag vill se mer av i den svenska och den internationella konst- och kulturscenen. Motiven som jag illustrerar är oftast inspirerade av mina erfarenheter som svart muslimsk kvinna.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se