Maria Yvell

Jag heter Maria Yvell, men virkar och gerillaslöjdar också under mitt alias Virka Dygnet Runt. Jag är virkare och garnaktivist, men också poet, vilket gör att texten och textilen ofta möts. I mitt arbete utforskar jag dels virkningens möjligheter. Men virkningen är också ett uttryckssätt där jag vill synliggöra alternativa sätt till att aktivistiska handlingar och för att göra sin röst hörd på.

Att sammanföra människor genom att skapa gemensamma textila verk. Att se insikten av garnet, och textilens, kraft till påverkan och möjlighet till röst är lika omvälvande varje gång.

Jag har förmågan att engagera och entusiasmera folk till att delta i gemensamma projekt och verk. Utöver det är jag en van projektledare vilket ofta hjälper mig i mitt konstnärliga arbete, och då särskilt i samarbete med andra och vid uppdrag.

Ett av de roligare uppdragen jag haft är att ta fram ett frimärke för Postnord som en del av frimärkskollektionen Slöjdkraft som kom ut 2019. Jag är även en av grundarna av, samt driver, konstkollektivet Gerillaslöjdsfestivalen, där vi samlar de som vill delta i gemensamamma kollektiva och textila verk. Utöver det är jag en van föreläsare kring hantverksaktivism, samt workshopshållare.

Jag är väldigt förtjust i hela processen, alltifrån att själva idéen dyker upp till genomförandet fram till att den är genomförd är klar. Kanske att det känns lite extra spännande och lustfullt precis när det är dags att påbörja en arbetsprocess.

Jag tycker om att jobba stort, så drömuppdraget vore ett långsiktigt uppdrag med möjlighet att virka en storskalig skulptur, gärna som en del av ett projekt där flera jobbar tillsammans.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se