Lina Eriksson

Jag målar, illustrerar och arbetar med gestaltningsuppdrag. År 2014 tog jag klivet och började med graffiti och att måla större verk i det offentliga rummet, oftast på lagliga väggar. Detta, tillsammans med min feministiska grund och kamp, ledde det till att jag var med och startade Juntan – en gemenskap för tjejer och ickebinära som vill ägna sig åt graffiti och gatukonst. Idag är jag aktiv medlem i Graffitifrämjandet.

Jag arbetar även på uppdrag och gör kreativa workshops i olika sammanhang, främst för barn, och får då chansen att arbeta med färger, former och figurer. Doodle art och lekfullhet i den kreativa processen är viktigt för mig. Mina bilder blir oftast färgstarka flöden både i offentliga miljöer och på papper och jag vill att min konst ska väcka skratt, pepp och tankar.

Mitt konstnärliga uttryck kretsar kring barn och ungas rätt i samhället, vardagen, feminism och enkelhet. Jag är också intresserad av det offentliga rummet och kollektivt skapande, att människor blir delaktiga i sin egen miljö. Här spelar konsten en viktig roll eftersom den kan skapa mötesplatser och bidra till att människor möts via samtal och kreativitet. Utifrån det vill jag lyfta och inspirera andra till att våga skapa själva. Ett sätt jag gör det på är genom att jobba med konst och folkbildning för att genom det sänka tröskeln till konsten och allas möjlighet att ta plats i sitt uttryck.

Jag arbetar med illustrationer, gestaltningsuppdrag och kreativa workshops. Ofta leker jag fram former, figurer och djur och arbetar med spray, tusch, datorn och oftast med mycket färginslag. Jag gillar även att skapa nytt av befintligt material och har ofta många uppslag till genomförande.

Det är så mycket! Textilt hantverk, djur, kollektiva processer, platser för barn, engagemang, tecknade figurer och färg inspirerar mig hela tiden. Även illustrationer i barnböcker. Jag går ofta runt i second hand-butiker där jag inspireras när jag hittar kläder och annat i olika mönster och färger. Förutom det inspireras jag av människor i min närhet.

Jag tycker om att jobba med, och ta fram, detaljer i mina bilder. Flödet i skapandet och själva processen är också viktigare för mig än själva resultatet. En del av det är att jag tycker om vad som uppstår i mötet med andra under workshops.

Att göra en offentlig gestaltning som riktar sig till barn och åka utomlands på konstuppdrag.

Alla mina bra idéer och mitt kreativa tänkande. Jag är även mån om att vara strukturerad och tydlig. Dessutom har jag jobbat med en bredd av människor genom olika uppdrag vilket gör att jag lätt kan plocka upp vad en kund efterfrågar. Jag är en van workshops-ledare och jag gillar att dokumentera de uppdrag jag genomför.

Det var när jag fick boken Maus av Art Spiegelman som jag fick upp ögonen för berättande och gestaltning. Men under min uppväxt pratade vi också mycket om bilder hemma. Jag minns det som att jag alltid har älskat illustrationer i barnböcker, som till exempel den lille mullvaden Krtek och jag har alltid gillat tecknat och främst djur, som jag ritat i olika sociala sammanhang sen jag var liten.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se