Johanna Strömbom

Jag är en grafisk konstnär med bakgrund inom textilproduktion. Min konst kan uppfattas som tung, med en symbolik som associerar till kamp, att bryta sig loss och ta sig upp. För att väga upp det tunga innehåller verken ofta humor på ett eller annat sätt. Ibland framgår det i titeln och ibland i verket i sig. 

Jag tycker om att berätta historier och landar ofta i att göra flera verk som tillsammans bildar en serie. Jag gillar att utforska vår nutid men har också ett stort intresse för historia och gillar att utforska sambandet mellan nu och då.

Min konst är en kombination av omsorgsfulla färgval och symbolistiskt formspråk. Jag använder gärna flera olika material i mina verk och skapar både grafiska blad såväl som rumsliga skulpturala installationer.

En av mina favoritkonstnärer är Paulo Nimer Pjota, en brasiliansk målerikonstnär som har nära till både grafik och street art. Han är en ständig inspirationskälla för mig. Jag inspireras ofta av humor och filmregissören Roy Andersson var en stor inspiration till litografiserien ”Det blir nog bra ska du se”. Även musik inspirerar mig mycket till vilken känslostämning jag vill frambringa i mina verk.

Det jag gillar allra mest med grafik är det tillfälle då jag lyfter upp bladet från offsetplåten, litografistenen eller kopparplåten, och får se motivet som avbildats. När det motivet blivit bra, antingen så som jag föreställt mig, eller ännu bättre, när motivet överraskar och blivit ännu bättre än jag föreställt mig, det är en alldeles speciell känsla!

Jag tycker om att samarbeta och jag tar uppdrag på allvar. För mig är det viktigt att båda parter blir nöjda.

Jag har vuxit upp i en familj med konstintresse. Men mitt eget skapande tog fart på Göteborgs Konstskola där jag studerade grafik. 

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se