Hayfaa Chalabi

Jag är en illustratör och en visuell storyteller som tror starkt på kraften av de här verktyg att främja och provocera samhällsförändringar. Jag är väldigt intresserad av att utforska olika maktstrukturer i de samhällen jag levde i och samhällen jag kommer från. Jag tycker huvudsakligen om att skapa dystopiska bilder för att reflektera på och kritisera olika situationer av förtryck. Därför innehåller mina bilder ofta blod, insekter och kött.

Jag är väldigt intresserad av att representera ämnen jag har en stor kunskap av, därför illustrerar jag ofta ämnen som jag har upplevt själv. Eftersom jag är en arab kvinna som bor i Sverige, identitetsfrågor och samhällsojämlikheter är ämnen som jag upplever på ett vardagligt sätt och som jag försöker diskutera genom mitt arbete. Därför brinner jag för frågor som sysslar med genus, migartion och identitet.

Jag är väldigt intresserad av att jobba med formatet av korta serier. Jag tycker om att ge läsaren en chans för att följa en berättelse där mina karaktärer utveklas genom olika faser hellre än att visualisera en enkel illustration. Jag tycker att det är lättare att kommicera något ämne genom att visa olika deler av det.

Jag inspireras väldigt mycket av olika samhällsfrågor som jag vill förändra. Därför är jag intresserad av att utforska och illustrera ojämlikheter i samhället. Dock finns det dagar där min inspiration kommer från enklare situationer eller bara från att prata med olika folk. Jag inspireras väldigt mycket av konversationer och spontana situationer.

 

Jag lägger väldigt mycket tid på min forskning innan jag börjar illustrera och det är en del av procecessen som jag uppskattar. Min research alltid öppnar mina ögon på kunskaper som jag inte har, därför är det en viktig del av min process. Jag uppskattar också själva görandet av konsten eftersom jag brukar inte skriva nån skript till mina illustrationer, det blir alltid spännande för mig att följa mina karaktärer och se var de kommer ta mig.

Jag tror på att jag är en bra lyssnare som är villig att prova olika metoder bortom mina egna kunskaper. Därför, är det lätt för mig att jobba med ämnen och visuella språk som jag har inte utforskat innan.

Jag tror att konst har varit min kompis sen jag var liten. Men jag minns att det började bli en stor del av mitt liv när jag kom till sverige och kunde inte språket. Konst var det enda verktyg som har funnits för mig för att uttrycka mig och kommunicera det jag ville säga.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se