Björk Hijoort

Mitt konstnärsjag kallar jag för Björk Hijoort och hon är den mest färgstarka och obegränsade varelsen jag har haft nöje att lära känna. Skapandet sker helhjärtat med alla möjliga medel och medier men främst inom måleri och illustration. Jag är van vid att arbeta i stor skala och gör med glädje muralmålningar när tillfälle ges, jag har en stark kärlek till pastellfärger och avbildar ofta starka kvinnofigurer eller djur i olika fantasivärldar.

Mitt senaste projekt är en klädkollektion.
“Varför begränsa sin konst genom att hänga upp den på väggen?” är den ursprungliga frågeställningen som har kulminerat i en mindre kollektion av läderjackor, läderbyxor, kjolar och toppar. Jag upplever att dagens konst till mångt och mycket är begränsad, inlåst och separerad till enbart vissa elitistiska gruppers åskådning och detta gör mig lack.
Upprördheten har fungerat som en katalysator och drivit mig framåt till att producera fler plagg till en bredare massa.

Mina hjärtefrågor handlar om sexuell frigörelse oavsett kön eller läggning, att ta bort tabun kring psykisk ohälsa och ett av mina mål är att inspirera andra till att lära känna och älska sig själva oavsett vad för skeva påtryckningar och bagage man än må ha fått erfara.

När det kommer till konsten är min specialitet är att jag är fullkomligt orädd när det kommer till att testa nya material eller sätt att göra saker på. Nyfikenheten är min motor och kreativiteten är min bensin, själv behöver jag bara fokusera på att köra gasen i botten!

Jag inspireras mycket av min direkta omgivning men främst av mina egna tankar, känslor och drömmar. Jag kan också bli inspirerad av orättvisor, det triggar mig att vilja göra skillnad med hjälp av konsten.

Det var en svår fråga. Jag älskar idéstadiet, då allt är möjligt och ingenting bestämt samtidigt samtidigt som jag ofta längtar till “mitten-processen” då man bara kan komma in i flow och förlora sig själv i uppgiften.

 

Det bästa med att jobba med mig är att jag under flera års tid arbetade som avdelningschef för ett välkänt klädmärke och därefter som projektledare på ett större spelbolag, jag är därför mycket väl medveten om hur arbetsprocessen “från idé till färdig produkt” går till och har en djupgående förståelse för till exempel hur en budget är uppbyggd eller hur viktigt det är att hålla deadlines, mina tidigare yrkeserfarenheter anser jag vara värdefulla i frilansbranschen, utöver min kreativa förmåga.

Konsten och jag upptäckte varandra när jag var gammal nog att greppa en penna eller bygga ett sandslott. Tillsammans har vi blivit en liten symbios och är med mig överallt alla timmar på dygnet.

För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på info@femart.se