Sophie Olsson Joof

Vad heter du och hur skulle du kort beskriva det du gör?
Jag heter Sophie Olsson Joof och håller på med fri konst vilket innebär att jag skapar precis vad som poppar upp i huvudet i tekniker som måleri, teckning, grafiska tryck, textilt hantverk, skulptur eller rörlig bild. Jag har dessutom ett nyfunnet intresse för stop motion.

Finns det någon fråga du brinner extra för?
Jag brinner för jämlikhet på RIKTIGT. Vi måste ta med aspekter som etnicitet, klass, könsidentitet osv analysen, annars är den ingenting att ha. Min hjärtefråga är antirasism och kampen mot strukturell rasism. Som brun person är detta något jag tvingas att förhålla mig till och det speglas ofta i min konst. Dock känner jag ofta att jag reduceras till min aktivism, så lika ofta speglas andra delar av mig än min hudfärg i konsten jag skapar. Jag är så mycket mer än hur jag tas emot av omvärlden.

Vad heter du på sociala medier?
Scuxphie på instagram

Har du någon specialitet?
Min specialitet är att jag är så mångsidig. Jag älskar att testa nya material och tekniker att skapa med och använder allt ifrån blyerts, tusch och akvareller till olja. Jag hanterar även illustrator och photoshop skapligt, men studerar just för att bli ännu bättre i dessa program.

Vilken del av den skapande arbetsprocessen gillar du bäst?
Min favoritdel i den kreativa processen är den när idén har fått eget liv och i princip föder sig själv. När en inte behöver tänka, utan penseln eller vad en nu håller i, rör sig av sig själv. Det allra bästa är när en kan luta sig tillbaka och njuta av konstverket som växer fram för ens hand.

Vad inspirerar dig?
Jag inspireras av nästan allt jag upplever. Jag brukar se mig själv lite som ett kalejdoskop och konsten jag skapar är reflektioner genom mig.

Hur upptäckte du konsten?Min mamma är grafiker och introducerade konsten från dag ett. Vi brukade måla tavlor tillsammans när jag var riktigt liten. När jag var sex år gammal tvingade hon med mig till kulturskolan i Södertälje och sedan den dagen har konstnärligt skapande varit en del av min identitet.

© Sophie Olsson Joof