Jovanna Radic Eriksson

Vem är ditt konstnärsdu?
Mina illustrationer är färgrika, kroppspositiva, grafiska och levande.


Finns det någon fråga du brinner extra för?
Jag illustrerar för en kroppspositiv och feministisk samtid och ritar för att stärka syster/syskonskapet. Jag vill att varenda en ska kunna känna sig trygg och modig och önskar därför en framtid utan rasism, sexism och fördomar.

Har du någon specialitet?
Markers och tusch. Även lite akvarell.

Vad heter du på sociala medier?
@Drawnbyjovanna på instagram.

Vad inspirerar dig?
Syster/syskonskapet, mod, kroppar, Instagram, färg, form och populärkultur.

Vad har du gjort tidigare?
I grund och botten har mitt största intresse varit kommunikation och att skriva. Men jag har även fotograferat en hel del. Under en period jobbade jag som barista och intresset för specialkaffe är fortfarande stort.

Vilken del av den skapande arbetsprocessen gillar du bäst?
Bara tanken av att rita gör mig exalterad. Jag älskar kreativa processer och att leka med olika idéer. Jag ritar ofta ganska fort eftersom jag tycker om ett snabbt resultat. En härlig del är just slutresultatet; en underbar känsla som får mig att känna stolthet. Men även delen där mottagaren (om där är en sån) bemöter illustrationen och glädjen som kommer av det. Jag ritar ju inte bara för mig själv, utan för andra också.

Drömgiget?
Att få måla ute på platser i stan, att få rita kommersiellt och visa hur olika kroppar kan se ut. Men främst att få fortsätta som kroppsaktivist på Instagram. Det viktigaste för mig är att få andra att känna sig trygga med sig själva.

Vad är det bästa med att jobba med dig ur ett kundperspektiv?
Jag är positiv, snabb och tycker om att ha med kunden under hela processen. Men också att göra kunden glad från början till slut genom att vara vänlig och pepp. Jag tycker också om de små detaljerna; som ett tackvykort, ett leende och snabba svar.

En vanlig dag i din ateljé, vad händer då?
Det är oftast i soffan eller på ett kafé. Jag ritar utifrån mina känslor. Hos mig är det alltid skaparlust och energi. Jag älskar att rita. Älskar att vara en känslomänniska. Jag ritar fort och utan att tänka för mycket. Är inte den mest noggranna, det har aldrig varit det viktigaste. Min personlighet syns i min konst.

Hur upptäckte du konsten?När jag var sjukskriven för något år sedan testade jag att rita. Har alltid varit avundsjuk på illustratörer. Jag kunde inte rita. Jag började rita digitalt och testade sen för hand. Av någon anledning kunde jag plötsligt tre månader senare rita. Som en urkraft i mig!

Intresserad utav personligt bruk av våra medlemmars konst? För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på jovanna@jovannaeriksson.com eller 073 578 79 04.

© Jovanna Radic Eriksson