Frida Johansson

Vem är ditt konstnärsdu?
Mitt namn är Frida Johansson. Jag arbetar främst med måleri i mina konstnärliga projekt. Motiven är tagna ur vardagsögonblick och personerna i målningarna befinner sig många gånger i tomma och tysta miljöer, vända bort från betraktaren. Teman som rotlöshet, melankoli, hemmahörande och kvinnlighet behandlas.  I nuläget är jag verksam med ateljé i både Stockholm och Falkenberg.

Finns det någon fråga du brinner extra för? 
Berättande och berättelser har alltid fascinerat och lockat mig. Det är viktigt att det finns en mångfald i de berättelser som får synas och komma fram. Genom konsten undersöker jag vardagen, försöker förstå omvärlden och uppmärksamma betraktaren på olika mönster i samhället, synliggöra vår samtid ur mitt perspektiv. Mina verk är bitar av berättelser. De blev en gång beskrivna som socialrealistisk naivism, en kombination som jag fastnade för.

Har du någon specialitet?
Jag har snöat in mycket på mönster på textiler och omedvetet blir det också mycket pastellfärger, främst turkos. 

Vad heter du på sociala medier?fridajohansson.eu på instagram och hemsida fridajohansson.eu

Vilken del av den skapande arbetsprocessen gillar du bäst?
Den del i processen jag gillar bäst är nog efter att jag skissat upp på duken och just börjar måla. Det ger mig energi att ösa på med färg och få till grunden. Allt runtomkring försvinner och jag känner mig lugn. Efter det blir det en svacka av press när jag behöver styra upp allt innan det känns bra igen. 

Har du några rutiner eller ritualer som du gör i studion för att hålla igång kreativiteten?
Jag vill ha det städat annars har jag svårt att koncentrera mig. Så jag börjar ofta morgonen i ateljén med att röja upp och vattna blommorna. Jag lyssnar på musik eller något intressant på radion medan jag arbetar. Kaffepauser är nödvändiga energihöjare. Blir jag för trött tappar jag fokus och börjar istället förstöra bilden.

Vad har du gjort tidigare?
Jag studerade på Konstfack och Akademin Valand mellan åren 2007-2013. Mina verk har visats runt om i landet, bla. på Liljevalchs, Fotografiska museet och Hallands konstmuseum. Verk finns representerade i Hallands konstmuseums och Uppsala landstings samlingar, m.fl. Jag har tilldelats ett flertal stipendier genom åren vilket har gett mig möjlighet att under några månader få bo i Berlin och Paris med ateljé. I våras deltog jag i projektet Art made this, så går man på Ingemar Bergmans gata i Stockholm kan man se en dörr målad av mig.

Vad är det bästa med att jobba med dig ur ett kundperspektiv
Jag är noggrann och strukturerad, jag gillar god planering och tydlighet. Därför kollar jag ofta av med kunden under processens gång så att vi är på samma bana.

Hur upptäckte du konsten?
Jag började gå på en konstskola för barn när jag var 7 år. Snabbt blev det det roligaste på hela veckan. Vi introducerades bl.a. för impressionism, expressionism och kolorism vilket jag fortfarande inspireras av. Jag har alltid känt ett behov av att få uttrycka mig genom måleri.

Intresserad utav personligt bruk av våra medlemmars konst?
För försäljning av verk, original samt frågor om teknik eller övrigt vänligen kontakta konstnären på fridajohansson.eu@outlook.com

© Frida Johansson